perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulun aika korostaa yksinäisyyttä

Joulu on perhejuhla, jota vietetään läheisten ihmisten ympäröimänä.
Entä jos syystä tai toisesta näin ei olekaan?
Joulun aikaan yksinäisyydestä puhutaan paljon ja hyvä niin. Toki siitä kannattaisi puhua muulloinkin, mutta jouluna yksinäisyys korostuu ihan erilaisiin ulottuvuuksiin. Sosiaalinen media täyttyy ihmisten päivityksistä, miten kaikilla tuntuu olevan lämmin ja rakkaudentäyteinen elämä juuri erityisesti nyt joulun aikaan.

Oma jouluni on tänä vuonna hyvin erilainen kuin ennen. Jokainen eronnut tietää, miten vaikeaa joka toinen joulu on, kun lapset viettävät sen toisaalla. Onnekseni saan omat lapseni luokseni aattona osaksi päivää.. Onhan sekin tyhjää parempi. Ja joulupäivänähän lapsoset saapuvat jo kokonaan kotiin, mutta kieltämättä haikeus ja surumielisyys tuntuvat silti vyöryvän päälle vahvasti.
Poissa on aattoaamun jännitys ja odotus, lastenohjelmien tauoton ääni ja ne miljoonat kysymykset, että koska pukki tulee. Yritän miettiä positiivisesti, että saanhan kuitenkin olla lasteni kanssa jouluaaton iltapäivän, availla lahjoja yhdessä ja herkutella. Meidän joulumme nyt vain typistyy muutamaan tuntiin, mutta mitä sitten. Joka tapauksessa saan rakkaimpani lähelleni myös tuona vuoden tärkeimpänä päivänä, vaikka se perinteinen joulu tänä vuonna jääkin haaveeksi.
Ja aattoillan vietän parhaan ystäväni kanssa, että voisihan sitä huonomminkin asiat olla. Moni on yksinäinen oikeasti ja juuri nyt ymmärrän ehkä hieman sitä tuskaa, joka noilla ihmisillä on erityisesti joulun aikaan.

Jouluna moni herkistyy ottamaan yhteyttä niihinkin, joiden kanssa ei normaalisti olla paljonkaan tekemisissä. Hyvä niin. Tässä kiireisessä maailmassa ei ole koskaan liikaa rakkautta ja toisten huomioimista, joten hyvä, että edes jouluna kaikki saisivat kuulla olevansa jonkun ajatuksissa. Jo se voi auttaa yksinäistä, vaikka eihän se tietenkään sama ole kuin viettää aikaa läheisten seurassa.

Te kaikki, jotka saatte viettää joulua rakkaidenne seurassa: nauttikaa joka hetkestä, sillä maailmassa tärkeintä on rakkaus ja läheiset ihmiset, ei lahjat, täydellinen jouluruokapöytä tai siisti koti.


Rauhallista Joulua itse kullekin. <3


1 kommentti: