maanantai 27. elokuuta 2018

Mitä on puhdas ruokavalio?

Pari viikkoa sitten olin pitkästä aikaa puhumassa ravitsemusasioista. Huomasin, että edelleen se on aihealue, joka saa minut innostumaan.. Joku voisi kutsua sitä jopa paasaamiseksi. :)
Keskustelun aiheena oli puhdas ruokavalio. Minulle puhtaasti syöminen tarkoittaa lähinnä sitä, että syön mahdollisimman tuoretta ja monipuolista itse tehtyä ruokaa ja vältän lisäaineita mahdollisuuksien mukaan. Minulla nousee karvat pystyyn jo heti siitä, että puhutaan jostain tietystä ruokavaliosta. Jos ei ole allergioita tai muita rajoitteita, niin miksi pitäisi noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota? Hyvä ruoka on elämän suuria nautintoja, eikä siitä pitäisi tehdä niin vaikeaa.

Ravintovalmentajana työskennellessäni toki huomasin, että asiakkaille oli valtava pettymys kun en suostunut tekemään heille tarkkaa ruokavaliota, jota he olisivat voineet seurata. Ihmisten on ilmeisesti helpompi toimia, kun joku ulkopuolinen taho kertoo kaiken valmiiksi. Ei tarvitse itse ajatella ja todella sisäistää muutoksia, jotka pitää tehdä. Mitä tarkempi ohjeistus ja nopeammat tulokset, niin sitä helpommin saa ihmiset innostumaan ja mukaan. Noin niinkuin yleisesti. Mutta pikadieeteissä on se ikävä puoli, että ne eivät ole pitkäaikaisia ratkaisuja. Pysyvään muutokseen pääsee vain tekemällä elämänmuutoksen askel kerrallaan. Ei ole oikoteitä onneen.
No niin, nythän tämä lähti taas sinne paasausosastolle. :)

Takaisin puhtaaseen ravintoon. Toki kaiken voi viedä niin pitkälle kun itse haluaa ja kykenee, mutta mielestäni olisi tärkeää puhua nimenomaan siitä, että jo pienillä muutoksilla ihminen pystyy nostamaan omaan kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Tämä koskee myös puhdasta syömistä. Ei tarvitse tehdä raakakakkuja voidakseen vähän paremmin. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin resepti on itse asiassa hyvin yksinkertainen. Riittävä lepo, liikunta ja ruokaa tasaisesti pitkin päivää; aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Aamiainen ei ole pelkkä musta kahvi, eikä välipalat suklaata tai pullaa. Lounas ja päivällinen ovat kunnollista ruokaa, ei mäkkäriä, pizzaa tai eineksiä. Tuolla pääsee jo pitkälle, väittäisin. Jos puhtaasti syöminen kiinnostaa, sen voi aloittaa siitä, että alkaa tekemään itse ruokansa. Ei eineksiä tai puolivalmiita ruokia. Kaupassa voi katsella vähän tarkemmin ainesosaluetteloita. Mitä lyhyempi ja selkeämpi se on, sitä parempi valinta. Jos ainesosaluettelo on täynnä aineita, jota et tunnista, se on parempi jättää hyllyyn.

Mutta ennen kaikkea ruoasta pitäisi oppia nauttimaan. Ja hyvä suuntaviiva on myös oma olo. Ruoan pitäisi tuoda energiaa ja hyvää oloa, ei väsymystä, turvotusta ja vatsakipuja tai muita suolistovaivoja. Ja paljon liikkuville ruokavalio on huomattavan tärkeä asia jaksamisen ja edistymisen kannalta. Jos aloittaa mittavan treenaamisen, mutta syö miten sattuu niin tuloksia ei takuulla synny ainakaan kovin helposti ja nopeasti. Mutta ei siitä sen enempää tällä kertaa...

Energiaa viikkoon kaikille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti