Tänä päivänä puhutaan työhyvinvoinnista enemmän kuin koskaan, mutta toteutuvatko puheet? Moni yritys korostaa, että heille työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää ja siihen panostetaan, mutta miten?
Liikuntaseteleiden ja muiden etuuksien jakaminen, kerran vuodessa pidettävät yhteiset hyvinvointipäivät ja muut - tuovatko ne työntekijöille hyvinvointia ja viihtyvyyttä työssä? Tuskin.
Sen sijaan monelta yritykseltä tuntuu unohtuvan se tärkein; antaa työntekijälle ennen kaikkea omaa kapasiteettia vastaava työkuorma. Liian monesti kuulee, miten ihmiset hukkuvat työkuormansa alle ja jos asiasta uskaltaa yrityksessä puhua, niin korostetaan yksilön omaa vastuuta ja priorisoinnin tärkeyttä. Totta, tärkeitä asioita, mutta mielestäni on yrityksiltä kohtuutonta ja edesvastuutonta pestä kätensä tilanteesta ja heittää vastuu kokonaan jo valmiiksi stressaantuneen ja uupuneen työntekijän harteille. Ihminen ei ole kone, vaikka niin tänä päivänä tunnutaan olettavan.
Jokainen ihminen on yksilö ja toinen kestää stressiä paremmin kuin toinen. Eri asiat kuormittavat ja luonnollisesti myös yksilön henkilökohtaiset asiat vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kuitenkin on erittäin iso painoarvo sillä, kokeeko ihminen tekevänsä omaa työtänsä koko ajan vähän jälkijunassa ja olevansa oikeasti itse ohjaksissa omassa työssään. Jos ylhäältä käsin tungetaan koko ajan lisää töitä ja vastuita kyselemättä, niin siinä on työntekijä melkoisessa puristuksessa. Siinä ei paljon liikuntasetelit auta.
Kysymys kuuluukin; kiinnostaako yrityksiä todella yksilön hyvinvointi työssä vai halutaanko siitä vain puhua ja sillä tavalla korostaa nyt niin ajankohtaisia pehmeitä arvoja ja nostaa imagoa?
Jos yritystä kiinnostaa katsoa tulevaisuuteen pitkällä tähtäimellä, niin työhyvinvointiin oikeasti panostaminen luulisi kiinnostavan. Mikä sen tehokkaampaa kuin organisaatio, jossa on hyvinvoivia, motivoituneita ja energisiä työntekijöitä?
Yksilön vastuu on tärkeää, mutta entä yrityksen vastuu omista työntekijöistään? Kaikki on korvattavissa ja uusia työntekijöitä löytyy varmasti tällaisessa työllisyystilanteessa helpostikin. Olisiko kuitenkin loppupeleissä tehokkaampaa pitää kiinni nykyisistä työntekijöistä ja rakentaa heidän kanssaan yhteistä tulevaisuutta? Ison kuvan katsominen ja pitkäjänteisyys tuntuvat puuttuvan tällä hetkellä liian monessa yrityksessä ihan yleisesti. Liekö se sitten tätä päivää.