maanantai 14. lokakuuta 2013

Pienillä asioilla on suuri merkitys

Olen törmännyt ravintovalmennuksia tehdessäni siihen, että ihmiset ovat lähtökohtaisesti ihmeissään, miten paljon pienillä asioilla on merkitystä. Yleisesti ajatellaan, että elämänmuutosten tekeminen on jotain kauhean suurta ja vaikeaa, mutta välttämättä näin ei todellakaan ole. Ennakkoasenteet ovat monesti jarruna, kun on kyse vanhojen tapojen muuttamisesta.
Minulla on hyvä esimerkki. Puhutaan hänestä vaikka Lissuna. Lissu on juuri kuudenkympin rajan ylittänyt nainen, joka ei ole juuri ikinä harrastanut liikuntaa. Kun ei ole ehtinyt, viitsinyt, jaksanut tai ei vaan kiinnosta. Silloin tällöin Lissu on elämässään kokeillut vähän laihdutella, mutta ei sitäkään kovin tehokkaasti, koska onnekseen Lissu ei ole kovin ylipainoinen.
Nyt kuitenkin Lissu on kärsinyt väsymyksestä jopa siinä määrin, ettei meinaa millään jaksaa olla tolpillaan koko päivää, saati tehdä mitään kovin erikoista. Elämästä ovat värit kadonneet ja iloa ei meinaa irrota mistään.
Yhtenä päivänä Lissu tapaa ravintovalmentajan ja kysäisee puolihuolimattomasti, että mitähän sitä pitäisi syödä, jotta olisi vähän virkeämpi?
Ravintovalmentaja saa jostain kumman syystä Lissun tekemään ruokapäiväkirjaa, jonka pohjalta tehdään muutamia muutosehdotuksia ruokavalioon. Ja nyt siis puhutaan PIENISTÄ muutoksista kuten: lisätään vedenjuontia, jätetään vähän sokeripaloja pois kahvista ja lisätään liikuntaa. Nyt on mennyt reilu kuukausi ja Lissulla on energiaa kuin pienessä kylässä. Ennen melko flegmaattinen ja ei-liikunnallinen ihminen on nykyään aloittanut zumbatunnit ja käy useita kertoja viikossa reippailla kävelylenkeillä. Sokeripalat ovat jääneet pois kahvista ja ruokavaliossa on yhä enemmän terveellisiä aineita.
"Lissu" on loistava esimerkki siitä, miten pienillä muutoksilla ruokavaliossa tai liikunnassa voidaan saada paljon aikaiseksi. Olo helpottuu, energia lisääntyy ja elämä on yksinkertaisesti mukavampaa.
Moni ihminen tuntee olonsa väsyneeksi ja stressaantuneeksi tai kärsii pienistä vaivoista ihan turhaan. Elämänmuutos on mahdollinen ihan jokaiselle, eikä se välttämättä vaadi suuria mullistuksia, vaan pienillä asioilla on suuri merkitys. Miksi kärvistellä, kun asioille voi tehdä jotakin pienellä vaivalla?

2 kommenttia:

  1. Puhut asiaa, pienistä asioista se kaikki lähtee, pitää vaan ottaa itseään niskasta kiinni :)

    VastaaPoista
  2. Juuri näin. Tämän kun hoksaisivat kaikki. Olisi niin paljon enemmän iloa ja energiaa maailmassa.

    VastaaPoista