maanantai 16. joulukuuta 2013

Vanhempien esimerkillä on väliä

Esikoisellamme on syntymäpäivät heti joulun jälkeen, jonka vuoksi joulukuu on meidän perheessämme melkoista juhlaa. Ensimmäiset pippalot pidetään kavereille jo joulukuun puolessa välissä, koska joulun pyhinä on kohtuullisen vaikea saada porukkaa kasaan. Tänä vuonna aloitimme myös kaverisynttäreiden suunnittelun ajoissa ja esikoinen halusi tällä kertaa myös sanoa mielipiteensä tarjoiluista.
Kesken tarjoilujen suunnittelua tyttäreni totesi, että haluaisi pöytään myös jotain "terveellistä". Totesin, että ilman muuta, mutta mitähän terveellistä saisi olla? Tämän jälkeen tyttö alkoi luetella haluamiaan terveellisiä herkkuja, kuten porkkanoita, kurkkutikkuja ja paprikaa. Moniko kohta 6-vuotias tilaa omille synttäreilleen vastaavia syötäviä? No, kerrottakoon nyt, että kyllä pöydästä löytyi myös jätkiä, keksejä, vaahtokarkkeja ja lakua..
Toinen esimerkki samaisen lapsukaisen valinnoista saatiin, kun esikoulun porukka teki retken, johon kuului visiitti Hesburgeriin. Meidän lapsemme eivät tiedä mitään ko. paikoista, mutta en halunnut olla tympeä ja annoin tietysti tytön mennä porukan mukana. Täytyy silti sanoa, että olin kohtuullisen yllättynyt kun kuulin, mitä tyttäreni oli valinnut listalta: kananugetit, salaatin ja maidon.
Ymmärrättekö jutun ytimen?
Vanhempien esimerkillä on valtava merkitys lapsen elämässä, oli sitten kyseessä ruoka tai mikä tahansa asia.
Meillä tehdään kotiruokaa ja säännölliset ruokailuajat tulevat selkäytimestä. Lapsia rohkaistaan maistamaan uusia makuja ja välillä leivotaan sekä herkutellaan. "Minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa" -sanonta sopii myös ravintoasioihin. Kun lapsi oppii terveelliset elämäntavat jo pienestä pitäen on pohja tulevaisuudelle aika vankka. Sitä asiaa kannattaa ehkä pysähtyä miettimään vähän pidemmäksikin aikaa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti