perjantai 17. tammikuuta 2014

Anna Perho rakastaa ruokaa ja saa päänsäryn ruokahysteerikoista

Haastattelin toimittaja Anna Perhoa verkkopalvelu Mindon juttua varten ja ilokseni huomasin, että myös tämä sujuvasanainen nainen vannoo kotiruoan nimeen ja on muutenkin ruoan suhteen kultaisen keskitien ystävä. Loistavaa!
Sain häneltä myös kirjavinkin liittyen tähän minulle niin rakkaaseen aiheeseen, josta aina jaksan paapattaa. ”Miksi ranskalaiset lapset syövät ihan kaikkea”, on kirja, jossa kuulemma kiteytetään järkevän syömisen idea viihdyttävällä tavalla. Siispä kirjastoon, mars! Pakkohan tuo on lukea jo ihan senkin vuoksi, jos saisin vaikka vinkkejä omien (varsinkin sen haastavan 3-vuotiaan) lasteni nyrpistelyn vähentämiseen.
Muutenkin Annalla tuntui olevan mielipiteitä, jotka olivat kuin suoraan omasta päästäni. ”Superfoodit tulevat korvistani ulos! Jos ihminen liikkuu ja noudattaa tavallista, ravinteikasta ruokavaliota hän tuskin tarvitsee Andeilta rahdattuja, pölyltä maistuvia jauheita terveytensä vaalimiseen. Liika lisäravinteiden nauttiminen ottaa myös maksan päälle. Ja myös ruokahysteerikot ottavat minua päähän. Ei ole päivää, että jotain elintarviketta ei julistettaisi hengenvaaralliseksi. Jos piparkakkujen syöminen tappaisi ihmisiä, miksi olemme vielä elossa? Ruoan yliproblematisointi ja sensaatiohakuinen viestintä hämärtävät ihmisten käsitystä terveellisestä ruoasta."
Aamen. Enpä osaisi tuota itse paremmin kiteyttää.
Olen monesti kirjoittanut siitä, miten vanhemmilla on vastuu lasten syömisestä ja miten hyvä pohja rakennetaan jos pienestä pitäen. Tämä mielipiteeni sai vahvistusta, kun Anna kertoi tottuneensa jo lapsesta lähtien hyvään kotiruokaan. Anna kasvoi maatilalla, jossa näki, mistä ruoka tuli ja hänen äitinsä sekä  mumminsa ovat loistavia ruoanlaittajia. Tällaisella taustalla lienee suuri merkitys siihen, että osaa arvostaa hyvää kotiruokaa, sekä suhde ruokaa kohtaan ylipäätään on maalaisjärkinen.
Kaikenlaista voi ja kannattaakin kokeilla, mutta on hyvä pitää järki päässä ja muokata kokeilut itselle sopivaksi sekä unohtaa  fanaattisuus. Ja olkaa ihmiset kriittisiä myös mediaa kohtaan. Kaikki mitä lehdessä lukee tai tv:ssä näytetään ei ole absoluuttinen totuus.

Kuva: Ville Juurikkala
 

1 kommentti: