perjantai 10. tammikuuta 2014

Koko kansa nutraa - Toivottavasti ei!

Taas on se aika vuodesta, kun eri medioissa toitotetaan jos jonkinlaisia laihdutusvinkkejä. Olen korviani myöten täynnä esimerkiksi TV:n laihdutusohjelmia, joilla ei juuri ole tekemistä todellisuuden kanssa. Ymmärrän tietysti, että TV:n tarkoituksena on nimenomaan näyttää asioita, joten laihdutusohjelmissakin pitää saada tuloksia aikaan lyhyessä ajassa. Valitettavasti juuri siksi ne antavat täysin väärän kuvan niin painonhallinnasta, laihdutuksesta kuin tasapainoisesta ruokavaliostakin.
Itse lähestyn ylipainosta kärsivää asiakasta kokonaisvaltaisesti. Siis ihan samalla tavalla kuin ketä tahansa muutakin. Ravintovalmennuksessa asian ydinhän on kuitenkin aina sama: löytää tasapainoinen ja ravitseva (koti)ruokavalio. Sen puolesta itse puhun ja uskon, että kun tämä ydin on kunnossa, laihtuminenkin tapahtuu tarvittaessa "siinä sivussa". Jotta muutokset olisivat kestäviä, työ pitää tehdä pienin askelin ja jokaisen oma henkilökohtainen tilanne huomioiden.
TV:ssä toteutettuna tämänlainen valmennus tuskin näyttäisi kovin mielenkiintoiselta, tulokset kun eivät yleensä näy parissa kuukaudessa ainakaan kovin suuressa mittakaavassa.
Yksi silmiinpistävä asia nykyisissä ohjelmissa on myös se, että niissä valmennettavilla on omat valmentajat, jotka "rääkkäävät" näitä ihmispoloja kuntosaleilla tai lenkkipoluilla. Monellako meistä on mahdollisuuksia ottaa oma valmentaja, joka tulee joka kerta kiljumaan viereen, kun yrittää kuntoilla? Tai joka tulisi kotoa hakemaan, jos ei huvita lähteä jumpalle? Mielenkiintoista olisi nähdä, miten näiden ihmisten käy ohjelman jälkeen kotona, kun kukaan ei ole tekemässä superterveellistä ruokaa, huutamassa korvaan lenkillä tai alleviivaamassa, miten käy, jos siirtyy takaisin vanhoihin tapoihin.
Elämänmuutos on haastava tehtävä, jonka voi tehdä vain jokainen itse, vaikka saisikin hyvää apua asiantuntijalta. Vanhojen tapojen muuttaminen ei ole helppoa, mutta se on ainut tie kestävään muutokseen. Sitä monet ihmiset eivät tietysti halua kuulla. Motivaatioon ja sen pysyvyyteen vaikuttavat monet asiat, juuri siksi tuo tie onkin niin kivikkoinen. Tästä johtuen kaikenlaiset "oikotie onneen" -tyyppiset pika- super- hyperdieetit tai nutraukset (anna mun kaikki kestää!) saavat aina kannatusta. Ihmiset haluavat tuloksia nopeasti ja kun joku antaa sen lupauksen, siihen on helppo tarttua.
Eiväthän nuo ihmedieetit koskaan lupaa kestävää muutosta vaan ainoastaan nopean sellaisen. Tarjontahan ainoastaan vastaa kysyntään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti