keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Mitä kehosi kertoo sinulle?

Ikä tuo tullessaan erilaisia muutoksia kehossa. Tietenkin ne ilmiselvät muutokset ovat näkyviä, mutta myös toiminnalliset muutokset voivat hankaloittaa elämää.
Itselläni on kaksi lasta ja raskaudet nostivat pintaan heikon kohtani eli selän ongelmat.
Selkäongelmat ovatkin tänä päivänä yleisesti paljon tapetilla ja varsinkin istumatyötä tekevien pitäisi ottaa huomioon joka päivä erinäisiä asioita, joista paljon puhutaan, mutta käytännössä tilanne saattaa olla hyvinkin haastava. Työergonomian tärkeydestä paasataan, mutta valitettavan useassa työpaikassa eletään edelleen sillä periaatteella että siinä on pöytä ja tuoli, ole hyvä. Työergonomia jätetään ikään kuin jokaisen omalle kontolle ja senhän voi kuvitella, miten siinä käy.

Naisille varsinkin raskaudet ja sen tuomat muutokset kehossa voivat tuoda pintaan selkäongelmia niillekin, joilla sellaisia ei aiemmin ole ilmennyt. Hormonaaliset muutokset tekevät tehtävänsä kehossa ja myös raskauden jälkeinen pikkulapsivaihe on haastavaa selälle. Tietysti raskauksien tuomat lisäkilot käyvät myös selän päälle. Itselläni molemmissa raskauksissa tuli +18 kg, joka oli aikamoinen paketti, kun normaalisti olen aina ollut hoikka.
Itselläni kesti toisen raskauden jälkeen pitkään saada selkäongelmat hallintaan ja toisinaan ne nostavat vieläkin päätään. Neuvolassa käydään noin miljoona kertaa raskausaikana ja myös sen jälkeen, niin näihin asioihin pitäisi sielläkin panostaa paljon enemmän, mutta se on sitten kokonaan toinen juttu.

Itse reagoin myös herkästi kaikenlaisiin elämänmullistuksiin kehollani. Niska-hartiaseudun ongelmat ovat minulle arkipäivää, niin kuin varmasti monelle muullekin istumatyötä tekevälle ruuhkavuosia elävälle naiselle. Ja miksei miehellekin.
Stressi tuntuu minulla hyvin nopeasti kehon jäykistymisenä. Lisäksi nuoruuden harrastukseni tanssi on muokannut selkärankani niin suoraksi, että se tuo omalta osaltaan lisähaastetta.
Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän olen oppinut ottamaan huomioon oman kehoni viestejä. Se lienee monelle ongelma tässä hektisessä maailmassa. Huomata ja noteerata oman kehon viestit.

Tänä aamuna sängystä noustessani huomasin taas kerran käveleväni kuin vanha mummo, koska otin eilen hieman tiukemman kahvakuulatreenin. Niinpä sisällytin muutenkin hektiseen aamuuni pienen venyttelyn. Siinähän sitä samalla venyttelee, kun keittelee aamupuuroa! Ja pienen aamuvenyttelyn jälkeen keho herää muuten paljon paremmin uuteen päivään!
Ja ennen kuin mietitte siellä, että just joo venyttelyä vielä tähän arjen hulinaan niin voin kertoa, että arkiaamut eivät todellakaan ole minulle helppoja ja rauhallisia, päinvastoin! Kahden pienen lapsen ja koiran kanssa töihin lähtö on yleensä yhtä kaaosta. Mutta olen päättänyt, että annan keholleni aamuisin sen pienen hetken, jotta selkäni saa tarvitsemaansa liikettä. Mitä se lopulta vaatii? Ehkä heräämään 5-10 minuuttia aiemmin.

Olen sisällyttänyt samanlaisia pieniä tuokioita päivääni muutenkin. Töissä jaloittelen useamman kerran päivässä ja ilokseni sain juuri sähköpöydän, jonka vuoksi pystyn tekemään työtä sekä istualtani että seisoen. Luksusta!

Arjen pyörityksessä se oma napa vaan meinaa unohtua ja moni meistä paahtaa päivästä toiseen ja tehtävästä toiseen suorittaen. Tiedän mistä puhun; olen läksyni oppinut kantapään kautta.

Pienillä asioilla on merkitystä. Jokainen voi miettiä oman elämänsä kannalta helpoiten toteutettavia vaihtoehtoja liikkumiseen, kehon huoltoon, ruokavalion parantamiseen.. mihin tahansa asiaan, joka vaatii huomiota tai muutosta. Ensin pitää vain kuunnella omaa kehoaan ja huomata sen viestit. Vasta sen jälkeen voi alkaa miettiä käytännön tekoja olon parantamiseen.
Itsestä huolehtiminen maksaa aina itsensä takaisin!

Pitäkää huolta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti