maanantai 1. helmikuuta 2016

Ikääntymisen oheisoireet

Minulla on ollut muutamia melko hulvattomia hetkiä ystävieni kanssa, jolloin on istuttu iltaa viinilasin äärellä ja parannettu maailmaa. Jostain kumman syystä jossain vaiheessa iltaa nousee aina esille ne mitä moninaisimmat "naisten" ongelmat, joita ikä tuo tullessaan.
Onhan se toki terapeuttista, kun tietää, ettei niiden kanssa ole yksin ja aika monet naurutkin on saatu noista tarinoista.

Hormonaaliset muutokset naisen kehossa tekevät kepposiaan ja yhtäkkiä sitä huomaa niiden paljon puhuttujen ryppyjen ja harmaiden hiusten lomassa paljon muitakin muutoksia.
Ja tähän nyt huomautuksena, että minullahan ei siis vielä ole yhtään harmaata hiusta. Kampaajani on luvannut infota, kun löytää ensimmäisen. Uskon hänen olevan tarpeeksi vahva persoona, jotta todella pystyy sen minulle kertomaan. :)

Aiemmin olenkin puhunut siitä, miten keho ei enää toimi tässä iässä niin kuin nuorempana. Se on toki vähän ärsyttävääkin, koska pää tekisi kyllä, mutta kroppa ei vaan taivu.
Myös muita pikkujuttuja huomaa tapahtuvan, kun vuosia kertyy.
Itselläni ei ole koskaan ollut iho-ongelmia. Nyt neljänkympin kynnyksellä minulla on lähes joka kuukausi tiettyyn aikaan (!) jonkinasteinen puberteetti naamataulussa.
Aiemmin en myöskään huomannut vaikutusta ihossani sillä, mitä laitoin suustani alas. Tänä päivänä, auta armias, jos syön vähänkään enemmän suklaata tai rasvaisia juustoja -> sen huomaa välittömästi naamasta. Ärsyttävää.

Lisäksi kaikenlaisia näppylöitä ja luomia löytää enenemissä määrin ympäri kroppaa. Ja kuulemani mukaan iän myötä myös karvankasvu aktivoituu huomattavasti ja niitä alkaa löytyä myös paikoista, mistä ei pitäisi.. Okei, tästä minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Vielä.

Jokunen viikko sitten luin Patrik Borgin haastattelua, jossa käytiin läpi ikääntymisen tuomaa lihomista. Tiedättehän sen vanhan virren, miten aineenvaihdunta hidastuu iän myötä ja sen takia kiloja karttuu?
Nelikymppinen ei voi laittaa lihomista aineenvaihdunnan piikkiin, kertoo Borg, vaan syyt löytyvät muualta. Nelikymppiset elävät ruuhkavuosia, elämä on stressaavaa, moni kärsii unettomuudesta eikä aikaa liikuntaan meinaa löytyä millään.
Stressi itsessään on kova vastus juurikin monitahoisuutensa vuoksi ja saattaa toki hyvin tuoda niitä lisäkilojakin.

Itse olen elänyt stressaavaa elämää jo useamman vuoden ja uskon, että olen pysynyt mitoissani ja järjissäni lähtökohtaisesti terveellisten elämäntapojeni ansiosta.
Ikä tuo kaikenlaisia juttuja tullessaan, mutta keho pystyy vastaamaan niihin paremmin, jos sitä tankataan oikein.
Tässä lienee yksi syy, miksi esimerkiksi neljänkympin kynnyksellä havahdutaan omaan hyvinvointiin. Keho ei enää vaan "tule mukana" niin kuin nuorempana. On pakko tehdä muutoksia, jotta kestää hektisen maailmanmenon, ruuhkavuodet sekä iän tuomat hormonaaliset muutokset.

Voisihan sitä siis olla paljon huonompiakin keski-iän hurahduksia kuin omaan hyvinvointiin panostaminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti