maanantai 13. toukokuuta 2013

Syö itsesi onnelliseksi

Luin aamun lehdestä taas kerran juttua, että Suomessa nuoret syövät entistä useammin masennuslääkkeitä. Niitä myös määrätään erittäin helposti, mutta se onkin kokonaan toinen juttu.
Ravintoneuvojan koulutuksessamme tuli esille mielenkiintoinen väittämä, joka sinällään ei ole mikään uusi, mutta minuun se kolahti nyt kunnolla ensimmäistä kertaa. Ehkä siksi, että kuulin ensimmäistä kertaa myös tutkimustietoa aiheesta.
Ravitsemuksella on iso osa ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Eihän se ole mitään rakettitiedettä, jos mietitään, millä polttoaineella ihminen käy paremmin; sipseillä ja hampurilaisilla vai kasviksilla ja tasapainoisella ruokavaliolla?
Mietitäänpä vähän tarkemmin. Mistä johtuu, että nykyajan lapset voivat niin huonosti? Tuskin kaikkea voidaan laittaa vanhempien huonon kasvatuksen piikkiin, vaikka sitäkin toki paljon on. Eikö ole ihan järkeenkäypää, että vanha sanonta "olet mitä syöt", liittyy myös mieleen, ei pelkästään siihen näkyvään? Ihminen tarvitsee hurjan määrän vitamiineja, antioksidantteja ja sitä ja tätä. Kaikkea keho ei pysty itse tuottamaan, suurin osa pitäisi saada ruoasta. Entä jos koko ravitsemus on täysin hakusessa, eikä elimistö saa tarvitsemaansa? Kai sillä muitakin seurauksia on, kun vain lihominen ja huono kunto? Meneekö jo vähän paasaamisen puolelle?
Minulla on tästä omakohtaista kokemusta, siksi innostun ehkä vähän liikaa. Jos ärsyynnyit tähän mennessä, älä jatka lukemista!
Stressaantunut, oravanpyörässä juokseva ihminen vaipuu helposti huonoon kierteeseen. Stressissä ihminen kärsii monenlaisista oireista: väsymys, unettomuus, suolisto-ongelmat, ärtymys, masennus jne. Mistä kaikki johtuu? Yleensä monen asian summasta, eli siitä huonosta kierteestä.
Kuka sitä nyt jaksaisi miettiä, mitä laittaa suuhunsa kun on muutakin tekemistä? Aika on rajallinen, äkkiä nyt vaan jotain suuhun! Ja olisihan se kiva mennä jumppaan, mutta kun ei millään ehdi! Vaikka ehtisi, niin ei jaksa. Itse asiassa, kun koko ajan ottaa päähän, kahvipullat, karkit tai ainakin suklaa on ansaittua syödä. Joka päivä. Monta kertaa päivässä. Ja illalla lasi viiniä, ehkä kaksi. Sehän on terveellistä! Ja lievittää vähän tuskaista oloa, unikin tulee helpommin...
Jos ruokailu on jatkuvasti pielessä, suolisto alkaa oirehtia. Mitä kauemmin tilanne kestää, sitä pahemmaksi ongelmat menevät. Liikunnan puute vaikuttaa suoraan mieleen, tietysti myös kehoon. Liika sokerin saanti paitsi koukuttaa, myös väsyttää ja nostaa tulehdusta elimistössä (!). Viinin lipittäminen vaikuttaa unen laatuun huonontavasti ja tuo myös ylimääräisiä kaloreita, puhumattakaan sen koukuttavasti vaikutuksesta.
Laitetaanpa tähän masennuslääkitys, eiköhän se siitä sitten.


 
Kuva: Terhi Valkeapää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti